Gevelisolatie – Buitengevelisolatie


Verduurzaming, energieneutraal, energiezuinig, energiebesparing allemaal kernwoorden die tegenwoordig actueel zijn in de bouw. Een deel van de oplossing hiervoor is buitengevelisolatie (BGI). De buiten gevelisolatie waar wij ons mee bezig houden betreft het isoleren van de buitengevels van woningen en gebouwen met een gepleisterde afwerking.

Het isolatiemateriaal dat wij hiervoor gebruiken is van polystyreen (in de volksmond ook wel piepschuim) ofwel EPS  (Extended Poly- Styrene). EPS wordt gemaakt van aardolie en heeft een bijzonder hoge isolatiewaarde, waardoor t.o.v. andere isolatiematerialen met een relatief dunne laagdikte toch een hoge isolatiewaarde wordt behaald.

Wij werken bij deze opdrachten meestal samen met de systeemhouder (STO, Strikotherm), zij begeleiden het proces en stellen een detailboekje op voor de aannemer/particulier met welke technische details men rekening dient te houden en de oplossingen hiervoor.

Het systeem bestaat uit de volgende opbouw:

  • isolatieplaat verlijmen op de ondergrond (metselwerk)
  • glasweefsel ingebed in de mortellaag
  • afwerklaag, dit kan zijn een sierpleister, schuurwerk, schuurspachtel of een gladde afwerking
  • eventueel een verfsysteem ter bescherming tegen weersinvloeden

Een ander isolatiemateriaal dat gebruikt wordt in het BGI systeem kan zijn houtvezelplaat, ook deze passen wij toe.

Kortom voor een energiezuinige en elegante oplossing voor een isolatieprobleem kies voor buitengevelisolatie met een gepleisterde afwerking.